De vaccinatie voor griep en covid vindt dit najaar plaats in de huisartsenpraktijken.

Griep- en covidvaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, personen met een chronische ziekte, met een verzwakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector

Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren indien ze dit wensen.

Het covidvaccin

  • Covidvaccinatie kan vanaf eind september.
  • Het covidvaccin zal nadat u een afspraak heeft gemaakt beschikbaar zijn in de praktijk. Hiervoor moet u dus zelf niets ondernemen.
  • Voor het covidvaccin moet u niets betalen. Dit wordt gratis door de overheid beschikbaar gesteld.


Het griepvaccin

  • Griepvaccinatie kan vanaf midden oktober.
  • Het griepvaccin moet u wel eerst bij de apotheek afhalen, thuis in de koelkast bewaren en meenemen naar de praktijk op uw vaccinatieafspraak. Hiervoor heeft u geen voorschrift meer voor nodig.
  • Indien u tot de prioritaire doelgroep behoort, wordt uw griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald en betaalt u zelf € 4,08 of € 2,45 bij een verhoogde tegemoetkoming. Bij sommige ziekenfondsen ontvangt u nog een extra tegemoetkoming. Vraag aan de apotheek een bewijs van betaling om in te dienen bij uw ziekenfonds. 

Het covid- en griepvaccin mogen samen toegediend worden. Dit is veilig. Wilt u het toch apart laten toedienen, hou er dan wel rekening mee dat u er best minimum 14 dagen tussen laat. Idealiter laat je je dan eerst vaccineren tegen covid. We verwachten immers dat besmettingen met covid vroeger de ronde zullen doen dan griep.

Gezien de beperkte houdbaarheid van het covidvaccin is het voor ons heel belangrijk om te weten hoeveel patiënten er komen. Om die reden kunnen we dus geen vaccinaties tijdens de reguliere raadpleging toedienen maar alleen op afspraak tijdens de voorziene vaccinatiemomenten

De vaccinatiemomenten gaan vanaf 25 september door:

  • Telkens op maandag-, dinsdag-, woensdag- en vrijdagvoormiddag;
  • Op maandag tussen 16u en 18u. 

Vindt u geen geschikt moment, neem dan met ons contact op.

U dient vooraf een afspraak te maken. Dit kan:

  • Telefonisch via 051 74 49 85 of
  • Per mail via contact@huisartsenhofland.be waarbij u aangeeft welke datum u het beste schikt. U krijgt vervolgens een antwoord met het exacte tijdstip waarop u verwacht wordt. 

Indien u de dag van uw afspraak één van de volgende symptomen (koorts, hoesten en/of ademhalingsmoeilijkheden, spierpijn, keelpijn of hoofdpijn, vermoeidheid, geur- en smaakverlies, verkoudheid, diarree) zou hebben kan u best uw vaccinatie uitstellen en even contact nemen met de praktijk voor een nieuwe afspraak.  

Als u nog vragen zou hebben over de griep- of covid vaccinatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.